Όλο το σχέδιο για τον τουρισμό: Η βαριά βιομηχανία της χώρας θα σημάνει το restart της οικονομίας
Ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί και να σηματοδοτήσει το comeback της ελληνικής οικονομίας. Το Liberal παρουσιάζει αναλυτικές πληροφορίες για το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού, ο οποίος παραδοσιακά δίνει εργασία στην αιχμή της σεζόν σε πάνω από 400.000 εργαζομένους.
«Όπλα» της χώρας για το μεγάλο restart, το επικείμενο πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμών, τα τεστ, οι διμερείς συμφωνίες με χώρες όπου οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά, όπως Βρετανία και Ισραήλ και στόχος περίπου 15 εκατ. τουρίστες και 9 δισ ευρώ έσοδα, όπως προβλέπει το καλό σενάριο.
Τέτοιες επιδόσεις θα ρίξουν χρήμα στην ελληνική οικονομία, θα αντικαταστήσουν σταδιακά τμήμα από τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που φτάνουν μέχρι σήμερα τα 36 δισ ευρώ, θα δώσουν ανάσες στον προϋπολογισμό και εντέλει θα κρίνουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή κατά πόσο η ανάκαμψη θα κινηθεί φέτος κοντά στο 3,5% ή κάτω από αυτό το όριο.
Το στοίχημα είναι τεράστιο, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία σε κυβέρνηση και παράγοντες του χώρου. Κρατήσεις περυσινές που ακυρώθηκαν και ανταλλάχθηκαν με vouchers, μετατρέπονται σε κρατήσεις για φέτος, η ζήτηση για το προϊόν Ελλάδα, όπως καταγράφηκε προ ημερών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου ITB αυξάνεται συνεχώς, ενώ ζωηρό είναι το ενδιαφέρον από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Σκανδιναβικές χώρες, δεξαμενές φυσικά που δεν διεκδικεί μόνο η Ελλάδα.
Είναι τουρίστες που παραδοσιακά βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία των big spenders. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για το 2019, μια από τις καλύτερες χρονιές του ελληνικού τουρισμού, η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη για τους Γερμανούς τουρίστες ήταν 734,8 ευρώ, για τους Βρετανούς 732,8 ευρώ, για τους Γάλλους 706,8 ευρώ, για τους Σουηδούς 626,3 ευρώ.
Πρώτες συγκλίνουσες εκτιμήσεις κυβέρνησης και της τουριστικής αγοράς κάνουν λόγο για διπλασιασμό των εσόδων σε σχέση με την περυσινή σεζόν, ακόμη και αν οι τουριστικές αφίξεις κινηθούν τελικά χαμηλότερα του στόχου των 15 εκατ. τουριστών.
Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως το φετινό, περιβάλλον, το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, προβλέπει, σύμφωνα με όσα είναι σε γνώση του Liberal.gr, ότι η είσοδος στην Ελλάδα θα επιτρέπεται σε ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε θα έχουν εμβολιαστεί και θα διαθέτουν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό, είτε θα έχουν εξασφαλίσει ανοσία, είτε θα έχουν προσκομίσει αρνητικό μοριακό τεστ το οποίο έχει γίνει έως και 72 ώρες πριν το ταξίδι.
Τα rapid test και το πιλοτικό άνοιγμα
Κρίσιμη διαφορά σε σχέση με την περυσινή σεζόν, είναι ότι φέτος με την ευρεία χρήση rapid tests πολύ πιο αποτελεσματικών από εκείνων του 2020, ταξιδιώτες θετικοί στον κορονοϊό θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα στις πύλες εισόδου, θα απομονώνονται άμεσα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος διασποράς.
Αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, όσοι δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, θα μπορούν να ταξιδέψουν εντός Ελλάδας, χωρίς περιορισμούς μόλις αρθούν οι απαγορεύσεις για μετακινήσεις από νομό σε νομό. Σημειωτέον ότι ο στόχος είναι μέχρι τέλη Μαίου να έχουν γίνει 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, δηλαδή να έχουν καλυφθεί 100% όλες οι ομάδες πολιτών από 60 ετών και άνω.
Ακριβώς επειδή το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό αναμένεται να έχει θεσπιστεί στις 17 Μαρτίου, άρα να καταστεί λειτουργικό γύρω στα μέσα Ιουνίου, στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση στοχεύει να έχει ανοίξει τον τουρισμό έως τις 14 Μαίου, όπως έχει δηλώσει ο υπ. Τουρισμού Χ.Θεοχάρης, με «όπλα» τις διμερείς συμφωνίες.
Δηλαδή μέσα από διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμών στον πληθυσμό είναι αρκετά υψηλά, με κυβερνητικές πηγές να φέρνουν ως παραδείγματα το Ισραήλ, την Βρετανία και την Σερβία. Εδώ οι κανόνες θα είναι παρόμοιοι με εκείνους που θα ισχύσουν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ευπρόσδεκτοι δηλαδή θα είναι οι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν αντισώματα στον ιό ή που προσκομίζουν αρνητικό τεστ.
Τα τρία χαρακτηριστικά της φετινής σεζόν
Τον τόνο της φετινής σεζόν θα δώσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αύξηση του αριθμού μεγαλύτερων ηλιακά τουριστών, δηλαδή η άνοδος της λεγόμενης «ασημένιας» οικονομίας, (silver economy), που έχοντας εμβολιαστεί πρώτοι θα είναι και οι πρώτοι που θα προβούν σε κρατήσεις.
Τέτοιες κατηγορίες τουριστών, ξοδεύουν πολύ περισσότερο απ' ότι οι άλλες, καθώς έχουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και άρα μπορεί να κάνουν φέτος τη διαφορά. «Καύσιμο» εξάλλου για τη φετινή σεζόν, αναμένεται ότι θα είναι το μαξιλάρι από τις αποταμιεύσεις πολλών δισεκατομμυρίων που μόνο πέρυσι αυξήθηκαν στην Ευρωζώνη κατά 450 δισ ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, και μέρος των οποίων αναμένεται να δαπανηθούν φέτος και τα επόμενα χρόνια, με πρώτο αποδέκτη την τουριστική βιομηχανία.
Δεύτερο χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, γνωστές και ως last minute, αφού το κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα δώσει και το σήμα για άνοιγμα του τουρισμού, δεν πρόκειται να είναι έτοιμο στο καλό σενάριο, πριν από τα μέσα Ιουνίου.
Τρίτο χαρακτηριστικό, η επιμήκυνση του τουριστικού καλοκαιριού, εφόσον υποστηριχθεί από τις αεροπορικές εταιρείες με επιπλέον πτήσεις και από την ξενοδοχειακή βιομηχανία, κάτι που δεν συνέβη πέρυσι.
Απουσία εμβολίων, με την πανδημία σε πλήρη έξαρση, τους Βρετανούς να «παγώνουν» τα σχέδια τους σχεδόν πριν καν ξεκινήσουν να έρχονται, τους Αμερικανούς να μην επετράπη ποτέ να έλθουν και τους Γερμανούς να μένουν ως επί το πλείστον για διακοπές στη χώρα τους, η περυσινή τουριστική σεζόν τελείωσε κάπου στα τέλη Αυγούστου. Τα δεδομένα φέτος είναι εντελώς διαφορετικά με ξενοδόχους να εκτιμούν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η σεζόν θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι και τον Νοέμβριο.
Κλειδιά για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, η ομαλή υλοποίηση του πανευρωπαϊκού προγράμματος των εμβολιασμών, η επιτάχυνση των διαδικασιών μετά και την προσθήκη στη «φαρέτρα» των μονοδοσικών εμβολίων της Jonhson & Jonhson, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο έγκαιρος εμβολιασμών των περίπου 300.000 εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία, καθώς και όσων απασχολούνται σε όλους τους κρίκους που εμπλέκονται με το αντικείμενο (μεταφορές, εστίαση, μουσεία).
www.liberal.gr/news
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου