Πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού για την προσέλκυση 'ψηφιακών νομάδων' στην Ελλάδα

 

Δέσμη πρωτοβουλιών με στόχο την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης των λεγόμενων “ψηφιακών νομάδων” αναπτύσσει το Υπουργείο Τουρισμού, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός . Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο “Delphi Forum”.


Η προσέλκυση των “ψηφιακών νομάδων” αποτελεί νέα παγκόσμια τάση. Η Κυβέρνηση, με επανειλημμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εξ ορισμού “ψηφιακούς νομάδες”, δηλαδή τους επαγγελματίες που διαμένουν και εργάζονται με έδρα σε κάποιο κράτος διαφορετικό από εκείνο του εργοδότη ή της πελατείας τους. Σύμφωνα με την έρευνα Buffer 2020, οι ψηφιακοί νομάδες αυτής της κατηγορίας έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 δολαρίων, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70%.

Όπως επισήμανε  ο κ. Θεοχάρης, “παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή το ζήτημα των ‘ψηφιακών νομάδων’ και είμαστε πλέον σε θέση να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Σύμφωνα με μελέτη του MIT Enterprise Forum, εάν η Ελλάδα προσείλκυε 100.000 ‘ψηφιακούς νομάδες’ κάθε χρόνο, με μία μέση παραμονή 6 μηνών, η χώρα μας θα μπορούσε να ωφεληθεί με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. τουριστών”.

Εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού, το πρώτο και εναρκτήριο βήμα για την κατάρτιση του ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα είναι η οργάνωση ενός κύκλου διαβουλεύσεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Στόχος είναι ο προσδιορισμός μιας δέσμης αναγκαίων δράσεων οι οποίες θα κάνουν την Ελλάδα ακόμα πιο δελεαστική στους ψηφιακούς νομάδες, καθώς και γενικότερα σε όλους όσοι θα ήθελαν να εργαστούν από τη χώρα μας, για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα.

Το Υπουργείο Τουρισμού δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και συλλογικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας στα εξής πεδία:

  • Προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού για “ψηφιακούς νομάδες”.
  • Βελτίωση υποδομών ευρυζωνικότητας, ειδικά σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών ταχείας σύνδεσης στο διαδίκτυο.
  • Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις του εξωτερικού οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες.
  • Συνεργασία με φορείς που απευθύνονται σε start up εταιρείες, οι οποίες απασχολούν ψηφιακούς νομάδες.

Από τον Ιανουάριο του 2021 Ελλάδα έχει εισέλθει δυναμικά στην παγκόσμια μάχη της διεκδίκησης των ψηφιακών νομάδων. Από την Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφιστεί νόμος ο οποίος παρέχει έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2021. Η φοροαπαλλαγή είναι διάρκειας 7 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος δεν υπήρξε στο παρελθόν φορολογούμενος στην Ελλάδα και δεν κατέλαβε θέση εργασίας στη χώρα μας. Επίσης, το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την έκδοση βίζας, ειδικά για ψηφιακούς νομάδες.

Ήδη ο Δήμος Ρόδου συνεργάζεται με το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων, με στόχο την προσέλκυση της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, η οποία αφήνει μόνο θετικό οικονομικό αποτύπωμα μέσω της κατανάλωσης και της ενοικίασης κατοικιών στον εκάστοτε τόπο της επιλογής τους. Πάντως, οργανωμένες κοινότητες νομάδων φαίνεται ότι υπάρχουν στη Λέσβο, στην Κρήτη κ.ά.

Πρόσθετο θετικό στοιχείο για τη χώρα μας αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μια πολύ ισχυρή κοινότητα προγραμματιστών και ειδικών στην πληροφορική, οι οποίοι ήδη εργάζονται για άλλες χώρες, αλλά ζουν στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή έχουν δρομολογηθεί σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Πέραν αυτών, συγκεκριμένα η Αθήνα παρουσιάζει θεαματική ανάπτυξη της ψυχαγωγίας και του σύγχρονου πολιτισμού, αποτελώντας πόλο έλξης για πολλούς νέους.

Όπως τονίζει ο κ. Θεοχάρης, “εδώ και έξι μήνες το υπουργείο παρακολουθεί το δημόσιο διάλογο για τους ψηφιακούς νομάδες σε διεθνές επίπεδο, στους τομείς όπου πρέπει να ενισχυθεί η πρόταση της Ελλάδας (κίνητρα, τηλεπικοινωνιακές υποδομές, εξυπηρέτηση από τις κρατικές αρχές, υπηρεσίες υγείας και οπωσδήποτε υποδομές φιλοξενίας και συνεργατικοί χώροι δουλειάς). Η επιτυχής υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμό, αποτελούν εγγύηση ώστε να διεκδικήσουμε μερίδιο στο χάρτη του παγκόσμιου τεχνολογικού τουρισμού, στον οποίον εντάσσονται οι ψηφιακοί νομάδες”.

“Έχει γίνει μία τεράστια μετατροπή στον τρόπο εργασίας των ανθρώπων και ιδιαίτερα των ψηφιακών νομάδων”, δήλωσε ο David Williams, συνιδρυτής και CEO της Nomadx. “Πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν και επιλέγουν να ταξιδεύουν ενώ εργάζονται για μία εταιρεία μπορούν να χαρακτηριστούν περισσότερο ως ‘ντόπιοι’ παρά ως ταξιδιώτες. Όταν επέλεξα να γίνω ψηφιακός νομάς διαπίστωσα αρκετά προβλήματα, κυρίως στη διαμονή και τις υποδομές. Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στη δημιουργία του Nomadx βοηθώντας ακριβώς αυτή τη διαδικασία για κάποιον που μετακινείται ενώ εργάζεται. Η Ελλάδα είναι ένας πασίγνωστος τουριστικός προορισμός, όμως μπορεί να γίνει και ένας δυνατός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες, εξασφαλίζοντας σε αυτούς τους εργαζομένους γρήγορο internet και προσιτά ενοίκια με μεσοπρόθεσμη διαμονή, κίνητρα από την πολιτεία ώστε να διευκολυνθεί κάποιος επαγγελματίας να εργαστεί από απόσταση και μία ισχυρή κοινότητα επαγγελματιών τεχνολογίας.

Προβλέπω πως τώρα αλλά και στην μετά-κορωνοϊό εποχή θα υπάρξει ίσως η μεγαλύτερη μετακίνηση εργαζομένων που έχει γίνει ποτέ, καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος θα επιλέγει και θα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου για να εργαστεί. Από τη στιγμή που θα χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας πιστεύω πως θα γίνουμε μάρτυρες ενός μεγάλου κύματος μετακίνησης εργαζομένων”.

Ο Goncalo Hall, συνιδρυτής της Remote Work Movement Podcast σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν βασικά πράγματα όπως καλή σύνδεση στο internet και μία συγκροτημένη κοινότητα για κάποιον που επιλέγει να μετακινείται σε άλλες περιοχές ενώ εργάζεται. Η Remote Work Movement Podcast παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη δημιουργία κοινοτήτων που υποστηρίζουν τους ψηφιακούς νομάδες.

“Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να χτιστεί μία κοινότητα ψηφιακών νομάδων και αυτό γιατί το δημόσιο μπορεί να υποστηρίξει με υποδομές τη διαδικασία αυτή και ο ιδιωτικός τομές μπορεί να παρέχει όλη τη γνώση για να γίνει αυτό. Για εμένα αυτό είναι το κλειδί για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, αν η Ελλάδα ξεκινήσει τώρα να επενδύει σε όσα πρέπει να γίνουν για να προσελκύσει αυτού του είδους τους εργαζόμενους μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόλογο hub για τους ψηφιακούς νομάδες”.

Ο Nacho Rodríguez, ιδρυτής της repeople.co σημείωσε πως όρος ψηφιακός νομάς έχει αλλάξει ανά τα χρόνια και ειδικά τώρα λόγω της πανδημίας. “Τα πράγματα αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα. Εμείς βρισκόμαστε στα Κανάρια Νησιά και αυτή τη στιγμή προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία προσέλκυσης ταλέντων, ψηφιακών νομάδων και εξ αποστάσεως εργαζομένων.

Η απομακρυσμένη εργασία υπήρχε και πριν την πανδημία, αλλά όχι στον βαθμό που υπάρχει τώρα. Αν η Ελλάδα καταφέρει να πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες, δημιουργήσει την κατάλληλη κοινότητα, αναδιαμορφώσει τους φόρους και τις υποδομές τότε μπορεί να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο σε κάποιον που επιλέξει τη χώρα για ένα χρονικό διάστημα ώστε να εργαστεί”.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος επικροτεί τη δημιουργία νέου δικτύου πιλοτικών ποδηλατοδρόμων στα Χανιά

Μ. Σχοινάς: 'Στις 17 Μαρτίου η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού'

Συνεργασία ΕΟΤ – ΞΕΕ για την παρουσία της Ελλάδας στη virtual ΙΤΒ