Θετική η ΕΕ των 27 σε ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

 

Οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο για την εναρμονισμένη εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, η τήρηση των δεσμεύσεων για την προμήθεια των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και η επιτάχυνση του εμβολιασμού σε όλα τα κράτη-μέλη θα αποτελέσουν ύψιστη προτεραιότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. τις επόμενες βδομάδες και συζητήθηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το συντονισμό των ενεργειών για την έξοδο από την πανδημία του COVID-19.

Μιλώντας μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27 κρατών–μελών της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι οι ηγέτες έκριναν πως είναι απαραίτητα τα πιστοποιητικά, καθώς και ότι θα είναι έτοιμα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. “Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Πρόσθεσε ότι τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα μέχρι το καλοκαίρι, καθώς η ΕΕ χρειάζεται τρεις μήνες για να δημιουργήσει ένα τεχνικό πλαίσιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι η δημιουργία των πιστοποιητικών “δε σημαίνει ότι επιτρέπεται να ταξιδεύουν μόνο όσοι έχουν διαβατήριο εμβολιασμού”.

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού, θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να έχει την ίδια μορφή με την εφαρμογή του “The Commons Project”, που θεσπίστηκε για τα τεστ κορονοϊού. Με την εφαρμογή αυτή, αεροπορικές εταιρείες και οργανισμοί μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ποιοι ταξιδιώτες υπεβλήθησαν σε τεστ και διαγνώστηκαν αρνητικοί.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel είπε ότι οι Ευρωπαίοι και οι ηγέτες τους “πρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια” σχετικά με τη δυσκολία του έργου, αλλά είπε ότι υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα. Η κα von der Leyen τόνισε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, σημειώνοντας ότι το 8% του ενήλικου πληθυσμού του ευρωπαϊκού μπλοκ είχε ήδη εμβολιαστεί.

Χώρες του ευρωπαϊκού νότου, των οποίων οι οικονομίες συνδέονται άρρηκτα με τον τουρισμό, με πρώτες την Ελλάδα και την Ισπανία, ήταν εκείνες που πίεσαν περισσότερο για τη γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τους εμβολιασθέντες, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια. Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία εμφανίζονταν πιο διστακτικές, υποστηρίζοντας ότι το πιστοποιητικό μπορεί να δημιουργήσει μία υποχρέωση ως προς τον εμβολιασμό και άρα να προκαλέσει διακρίσεις εις βάρος όσων πολιτών δεν το έχουν κάνει, είτε επειδή αρνούνται, είτε απλά επειδή δεν θα έχει έλθει ακόμα η σειρά τους. Ισπανία, Ιταλία και Βουλγαρία είδαν εξαρχής θετικά το πιστοποιητικό, ενώ και ορισμένες χώρες του σκανδιναβικού βορά, όπως η Σουηδία και η Δανία, ανακοίνωσαν ήδη ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό που θα επέτρεπε, όχι μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά και την συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε χθες μέρος στην τηλεδιάσκεψη για την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως κύριο αντικείμενο τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και τις μετακινήσεις.


          (φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

“Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες”, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος επικροτεί τη δημιουργία νέου δικτύου πιλοτικών ποδηλατοδρόμων στα Χανιά

Μ. Σχοινάς: 'Στις 17 Μαρτίου η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού'

Συνεργασία ΕΟΤ – ΞΕΕ για την παρουσία της Ελλάδας στη virtual ΙΤΒ